Orice documentar despre zonele arctice devine mai captivant, mai emoționant, mai profesionist, dacă reușeste să surprindă privirea unui urs polar. Acea captură e de fapt punctul culminat al unei întregi expediții, o călătorie făcută special pentru a demonstra omenirii până unde poate ajunge splendoarea naturii, capătul lumii fiind intesat de peisaje și faună absolut fabuloase.
În funcție de o serie de factori, ursoaicele se reproduc o dată la trei ani. Teoretic, pe durata întregii vieți, fiecare ar putea avea în medie 10-12 pui dar, din păcate, nu ajung toți la maturitate. Ursoaicele oricum fac eforturi uriașe pentru a-i crește singure pe micuții ursuleți, începând de la identificarea cu dificultate a surselor de hrană și până la lupta pentru supraviețuire, în niște condiții vitrege, greu de imaginat. Când instinctul matern se intâlnește cu neputința, inevitabil apare disperarea. Dar ele nu renunță, și își văd de pui cu atâta devotament, exact ca mamele eroine! Pe măsură ce schimbările climatice tot continuă să amenințe urșii, ecologiștii susțin an de an Ziua Internațională a Ursului Polar, celebrată la data de 27 Februarie.
Evenimentul, din păcate foarte puțin cunoscut și mediatizat în țara noastră, are scopul de a evidenția provocările cu care se confruntă specia pe cale de dispariție, din cauza unui areal tot mai călduros. Cea mai mare spaimă a minunatelor și rarelor creaturi, constă în topirea imenselor platforme de gheață, mai exact suportul lor pentru procurarea hranei.
Pe aceasta cale, Bambo Nature trage un semnal de alarmă cu privire la cifrele crunte din statistici. WWF preconizează că, până în 2040, gheața specifică sezonului de vară din Oceanul Arctic va disparea in totalitate. Iar până în 2050, populația de urs polar va fi redusă cu 30%. Vor rămâne pe harta lumii doar zonele din N-E Canadei și Nordul Groenlandei ca vitale pentru susținerea formelor dependente de gheață.
Poate trece ca un fapt superficial, însă ecologiștii consideră că fiecare locuitor al planetei ar putea lua câteva măsuri pentru reducerea emisiilor de carbon, indiferent de cât de nesemnificative ar părea acțiunile sale. Există soluții simple, la îndemână, ușor de implementat în viața, casa, comunitatea sau organizația noastră. Măcar să se aleagă produsele și ambalajele biodegradabile, iluminarea cu LED sau o alternativă la transportul cu mașina personală. Aparent, sună ca o poveste SF dar e cât se poate de reală.
Haideți să deschidem larg ochii și să privim cu atenție efectele catastrofale ale schimbărilor climatice! Poate că ziua de 27 ne va face mai responabili ca oricând, iar cauza acestor neajutorate animale va beneficia de un sprijin real. Cine a avut vreodată ocazia să vadă un urs polar, să împărtășească și cu noi fascinanta experiență, postând măcar o fotografie 😊
IMPORTANT: Informatiile din acest articol sunt niste recomandari cu caracter facultativ si informativ, care nu inlocuiesc indicatiile date de medicul pediatru care urmareste evolutia copilului tau. Cunoscand aspectele individuale ale dezvoltarii copilului, acesta ar fi cel mai in masura sa iti ofere sfaturi specifice.