Bagajul de maternitate se pregătește cu cel puțin o lună înainte de data nașterii; în felul acesta, vom avea timp să eliminăm sau să adăugăm lucruri în funcție de recomandările primite – medic, spital, prietene care au trecut prin experiența nașterii.
Pentru o bună și eficientă organizare a bagajului de maternitate, este important să:
- știm exact ce avem voie și ce nu să aducem cu noi, la spital (e posibil ca unele lucruri să existe deja în spital);
- pregătim lucrurile necesare din timp (în felul acesta avem posibilitatea să mai eliminăm o parte pe măsură ce aflăm noi și noi informații);
- includem nu doar obiectele pentru confortul și îngrijirea fizică, ci și pentru cel emoțional (o carte sau o revistă relaxantă, de exemplu);
- nu uităm actele pentru internare și declarare a copilului (original sau copie, după caz – C.I., adeverința de salariat, card de sănătate; actele pentru declararea copilului – C.I. părinților, certificate de naștere, certificat de căsătorie în original și copie);
- avem pregătit și dosarul medical (cu investigațiile din timpul sarcinii, analize, ecografii, observații medicale etc.).
Citește și: Bagajul de maternitate: mărturia unei graviduțe
În privința lucrurilor de inclus în bagajul de maternitate al viitoarei mame, acestea se împart în trei categorii mari – haine, obiecte de igienă/ îngrijire, produse pentru alăptare (inclusiv îngrijirea sânilor). Legat de prima categorie, criteriul după care alegem obiectele vestimentare este confortul – de preferat cămăși de noapte/ bluze de pijama cât mai accesibile pentru alăptare, un halat și lenjerie intimă care să acopere perioada spitalizării (plus ceva extra), șosete și papuci, dar și un rând de haine pentru ieșirea din spital.
În categoria obiectelor de igienă/ îngrijire personală, în afară de produsele uzuale – periuță de dinți, ață dentară, pastă, prosopel pentru față/ prosop pentru corp etc. -, importante sunt și tampoanele absorbante pentru zona intimă și, de asemenea, tampoanele pentru sâni. Consultați medicul dacă este nevoie de medicație pentru reglarea tranzitului intestinal după naștere!
În ceea ce privește cea din urmă categorie, produsele pentru alăptare (inclusiv îngrijirea sânilor), pe lângă tampoanele de sâni, pe lista recomandărilor pentru bagajul de maternitate se mai regăsesc și următoarele trei elemente: sutienul pentru alăptare (găsești aici mai multe detalii despre sutienul de alăptare, pe care multe graviduțe îl consideră un accesoriu opțional), crema cu lanolină (cu rol în îngrijirea mameloanelor) și pompa de sân (este util să învățăm cum s-o manevrăm pentru a-i asigura bebelușului hrana naturală și atunci când se întâmplă să nu fim lângă el din diverse motive).
Te-ar putea ajuta și:
Tot ce trebuie să ştii despre pompele de sân
Lista cu necesarul pentru naștere (necesarul mamei și al bebelușului)
Foto: www.freepik.com