Sarcina este cel mai frumos moment din viata unei femei. Pe masura ce burtica iti creste vei fi din ce in ce mai nerabdatoare sa afli tot mai multe lucruri noi despre nou-nascuti. Pentru foarte multi oameni, bebelusii sunt o sursa de bucurie si de veselie.
In cele de mai jos vei descoperi cateva fapte fascinante pe care nu le-ai sesizat si pe care trebuie sa le stii.
Iata lucrurile pe care nu le stiai despre nou-nascuti
Primele fecale ale nou nascutului nu miros
Materia neagra, numita meconiu este alcatuita din mucus, lichid din uter si orice altceva ce a digerat bebelusul pe parcursul sarcinii. Daca bebelusul nu are bacterii intestinale fecalele lui nu vor mirosi. Pe masura ce iti vei hrani copilul, bacteriile vor incepe sa colonizeze intestinele si treptat vei ajunge sa simti acel miros.
Uneori sugarii se opresc din respirat
Atunci cand bebelusii dorm se pot opri din respirat timp de 5 si pana la 10 secunde. Respiratia neregulata este normala. Daca bebelusul se opreste din respirat o perioada mai mare de timp atunci pielea sa se va albastri si este clar o urgenta medicala. Atunci cand bebelusii sunt entuziasmati sau dupa ce plang, pot avea mai mult de 60 de respiratii intr-un minut.
Nou-nascutii plang fara lacrimi
Bebelusii incep sa planga dupa 2-3 saptamani de la nastere. Lacrimile acestora apar la varsta de aproximativ o luna. Dupa amiaza tarziu dar si seara sunt momente in care sunt agitati si in care pot plange. Bebelusii plang fara motiv si nimic din ce vei face nu ii va ajuta.
Le place sa se indrepte spre dreapta
Nou nascutii tind sa isi indrepte capul spre dreapta atunci cand stau intinsi pe spate. Aceasta situatie poate dura cateva luni si poate ajuta explicarea faptului ca marea majoritate a oamenilor sunt dreptaci.
Amigdalele lor au senzori gustativi
Un bebelus are aproximativ acelasi numar de senzori gustativi ca adultii tineri. Chiar si amigdalele si partea stanga din spate a gatului au parte de senzori. Un nou-nascut poate simti gustul de dulce, amar si acru. Acesta nu poate simti gustul sarat pana la aproximativ 5 luni. Laptele matern este dulce iar ce este amar sau acru poate fi daunator. Atunci cand incep sa consume alimente solide, au de cele mai multe ori tendinta de a consuma aceleasi lucruri pe care mama lor le-a mancat in timpul sarcinii.
Nou-nascutii au sani
Atunci cand se nasc atat fetele cat si baietii pot avea sani mici. Acestia pot chiar sa produca lapte. Nu este recomandat sa le strangi sanii pentru a-i verifica. Acest lapte se formeaza deoarece bebelusii absorb estrogenul de la mama si de obicei vor disparea in doar cateva saptamani. Fetitele ar putea avea chiar si o mini menstruatie sau scurgeri vaginale care ar putea dura timp de cateva zile.
Se pot speria singuri
Bebelusii se pot speria foarte usor, de la un zgomot puternic, un miros puternic, o lumina puternica sau o miscare brusca. Bebelusii se pot speria chiar si de la propriile strigate.