Noi românii avem o vorbă … „lasă că merge și așa”. Problema este ca nu merge mereu „și așa”, chiar dacă mulți cred cu tărie acest lucru.
Suntem în țara cu mentalitați rezistente la schimbare, mai ales la schimbarea obiceiurilor proaste bazate pe ignorarea dovezilor științifice.
Un secret pentru adepții strategiei cu „datul ochilor peste cap” în fața întrebărilor legitime privind deciziile greșite … legile științifice nu au nevoie de aprobarea nimănui pentru a produce efectele previzibile!
Ce e de făcut când nu „potrivesc” recomandările privind starea de sănătate, aici în România? Cereți a 2a opinie unui medic practicant, cu un nivel bun de pregătire. Părerile pot fi discordante, dar realitatea, bazată pe dovezi, este una singură.
Ascultați opinia expertului, căci acesta ar putea aduce performanță foarte bună.
Apropos… și experții mai greșesc, dar în general rezultatele muncii lor sunt cât se poate de bune.
Și Lionel Messi mai ratează lovituri de la 11 metri dar a reușit să ducă Argentina în finala campionatului mondial. Noi ăștia de aici, care ne dăm cu părerea, fără să respectăm munca și expertiza, jucăm în divizia B sau în fața televizorului.
Un exemplu de expertiză – https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10223297390367818&id=1376801200
Source
Cu toate astea, dacă noi medicii am urma ghidurile – ca de protocoale de multe ori nu se pune problema – ar fi mult mai rara nevoia de opinie a expertului. Poate și de aici vine de multe ori nevoia de second opinion.
Mulțumim mult pentru tot suportul pe care îl oferiți, pentru profesionalism și empatia pentru copilasi !
Mulțumim pentru toate informațiile!!!
Mulțumim ❤️
Din păcate link-ul nu e accesibil 🙁
Linkul nu este accesibil, dar are foarte mult sens ce spuneti dvs aici.
Nu se poate accesa link-ul.
Rezonez cu ce spuneti, cred ca lenea din a incerca sa facem si altfel sau mai bine ne-a adus in acest fals confort.
Pacat cand e vorba despre sanatatea cuiva sa nu iesim din raza asta de “merge si asa.
Si as mai adauga si mult slavitul “avem de toate”, dar pacientii oncologici (si nu numai) ajung sa trimita retete medicale familiei pentru a le procura tratamentul necesar. Care nu e decat tot o lene de a schimba un protocol, a cere schimbarea unei legi. Sau in cazuri mai grave un abuz in gestionarea unui buget.
Mulțumim ♥️
Bună dimineața domnul doctor! Aveți dreptate stiu ca mai greșim uneori,dar Leo Messi când a ratat un gol ,nu a ratat o viata de om,aici e limita dramatica. Toți doctorii din România trebuie sa aibă o instruire și un protocol corect și asemanator din punct de vedere medical. Exemplu meu? In acelasi spital ,2 medici (unul de la upu și unul de la orl) 2 diagnostice diferite,2 tratamente diferite in acelasi timp,consultația fiind una după cealaltă! ?♀️
Mulțumim pentru informare ca întotdeauna,bine ca existați ca asa ne putem și noi ingriji și păzi copii cu informații corecte și prețioase!
Multumim! Momentan link-ul nu poate fi accesat.
Felicitari!. Ati bagat batul in stupul in care trebuie. Armonizarea practicilor medicale si limitele. Ei. Si ale medicinei. Nu va mai „vad” tot timpul (algoritmul FB e bizar) dar cred ca merita scurmat in continuare. Cred ca ar ajuta si pe noi si pe pacienti. Cat timp noi suntem mici dumnezei/robotei si medicina pare un mare protocol fix pe care doar unii vor sa il invete, nu o sa vorbim de rezultate diferite functie de pacient si de ratinament ci de „greseli”. Invers, cand variatiile in abordare (nu neaparat de ordin subiectiv) sunt prea mari, induc nesiguranta. Sper sa fie oportuna interventia mea.
E și o problema de încredere în medici. Singurul care până acum nu a dat greș cu diagnosticul a fost medicul de familie al copilului care deși nu e pediatru ii știe istoricul si e la curent cu actualele protocoale medicale. Ce ne facem când la camerele de gardă fie ele publice sau private primim cel mai adesea rețete pentru o pungă de medicamente, multe dintre ele inutile și care fac mai mult rău decât bine. Mi se pare aberant că la un spital privat sa primesc o combinație stranie de adrenalină+ gentamicina pe aerosol, salbutamol sirop, erdomed samd încă vreo 6 pe lista pentru ICRS. Norocul nostru al părinților e că va urmărim și nu am dat copilului decât ce e necesar de acolo până la vizita la medicul lui.