
Ce mică-i vacanța mare și cum o putem organiza „ca pe roate” când avem copii la bord?! Am adunat răspunsuri avizate și recomandări utile pentru o vacanță fericită în familie de la invitații emisiunii „Părinte, încotro?”, ediția din 13 iunie, cu tema: „Vacanța mare între micile neplăceri și marile bucurii”:
- Dr. Ana Cristina Ștefănescu – Medic Primar Pediatrie & autoarea blogului Doctorița de copii;
- Dr. Alice Dona Mitu – Medic specialist, Former United States Peace Corps Medical Officer, expert în Siguranță Auto Copii și fondator al proiectului Fundația Siguranta Auto Copii;
- Anda Păcurar – Psihoterapeut, consultant Școala Siguranței Tedi.
Moderatorul evenimentului: Raluca Michailov, Owner Forbes Romania. Înregistrarea este disponibilă în secțiunea VIDEO de pe pagina de Facebook Forbes Kids România și poate fi urmărită oricând cu un click AICI.
Recomandări pentru o vacanță sănătoasă de la Dr. Ana Cristina Ștefănescu
Atunci când vine vorba de pregătirile de vacanță, doamna Dr. Ana Cristina Ștefănescu, Medic Primar Pediatrie, îndeamnă părinții să aibă în vedere îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate locului unde merg, trusa cu medicamente, neapărat lichide, câteva gustări, cremă protecție solară, pălărie, iar pentru un plus de prudență, să aibă la îndemână încă un rând din orice. Fiind vorba de călătorii pe timp de vară, o gentuță mică frigorifică pare a fi o idee bună pentru păstrat gustările și lichidele în siguranță.

Câteva idei de ronțăieli sănătoase la drum lung: covrigei și sticksuri, fructele uscate (nu confiate), rondele (de orez, grâu), ou fiert, baghete de legume (morcov, castravete), borcan de pastă de brânză sau humus, brioșe.
Într-adevăr, răul de mișcare este o mare problemă și e greu de controlat. Cel mai important este să privim în față. Nicidecum ecrane. Ideal ar fi somnul copilului în timpul călătoriei. De asemenea, putem încerca produse pe bază de ghimbir și comprese reci pe încheieturi.
În ceea ce privește insolația, aceasta se poate întâmpla chiar și atunci când nu este foarte cald afară și avem cremă de protecție pe noi. Pentru a ne feri de insolație ne trebuie pălăriuță cu bor mare, plus hidratare, hidratare, hidratare.
În ceea ce privește protecția solară, toate asociațiile de specialitate de la nivel internațional recomandă UMBRĂ. Pe cât posibil, între orele 11 și 16, de evitat expunerea directă la soare. În restul intervalului, de folosit pălărie și cremă cu factor de protecție între 30 și 50. Preferabil ca produsul de protecție solară să conțină oxid de zinc și oxid de titan – acestea fiind, de obicei, mai cremoase și nu sunt sub formă de spray.
După o listă lungă de lucruri de pregătit, îndemnul doamnei Dr. Ana Cristina Ștefănescu este la RELAXARE și dacă uităm să punem în bagaj cutare sau cutare lucru, nu e un capăt de lume. „Se găsesc de toate peste tot, important este ca părinții să fie relaxați. Să se aștepte la surprize nu cu anxietate, ci cu bucurie. Și să fie dispuși să relaxeze regulile în vacanță.”
Recomandări pentru călătorii în siguranță de la Dr. Alice Dona Mitu
Înainte de a pleca la drum cu copilul – fie că vorbim de călătorii mai lungi sau mai scurte cu mașina – este imperativ ca TOȚI PASAGERII să fie asigurați, cu centura (în cazul adulților) sau cu scaunul auto (în cazul copiilor). Practic, așa cum avionul nu decolează până însoțitorii de zbor nu se asigură că toți pasagerii au centura pusă, exact așa trebuie să procedăm și cu pasagerii din autovehicul înainte de a pleca la drum, subliniază Dr. Alice Dona Mitu, fondator al proiectului Fundația Siguranța Auto Copii.

Cum alegem scaun auto bun? În primul rând, scaunul trebuie să i se potrivească perfect copilului, ca o hăinuță, ținând cont în special de lungimea copilului. Al doilea criteriu: să fie compatibil cu mașina în care urmează să fie instalat (să i se potrivească sistemul de prindere). Al treilea criteriu: să fi fost testat suplimentar la impact de către o instituție independentă, așa cum sunt ADAC, OAMTC, NHTSA, Plus, TCS, Which, RACE etc.
Până la vârsta de 4 ani, se recomandă ca cel mic să stea cu spatele la sensul de mers, ideal până la 6-7 ani, atâta timp cât mașina permite instalarea unul scaun din această categorie (Rear-Facing Prelungit).
Câteva mituri de demontat cu privire la siguranța copilului în trafic: NU, în brațe la mami nu este cel mai sigur atunci când vorbim de călătoriile cu mașina; DA, bebe stă în scaun auto și are tot confortul din lume acolo, atâta timp cât i se oferă șansa de a se obișnui cu această modalitate de a călători; FALS că scaunele cu prindere în isofix sunt mai sigure decât cele cu prindere în centuri (contează calitatea scaunului și să fi fost testat, nu sistemul de prindere).
Important de știu este că Fundația Siguranță Auto Copii derulează o serie de proiecte și activități adresate părinților, printre care: Caravana Siguranței Auto Copii în diverse puncte de pa harta României și, inclusiv, Chișinău, unde se discută despre modul corect și sigur de a transporta copiii; programul de împrumut gratuit de scoici pentru externarea din maternitate a bebelușilor – timp de trei zile proaspeții părinții pot utiliza scoici, având șansa de a adopta un obicei bun încă de la primul drum cu bebe la bord; servicii de testare și instalare a scaunului auto, inclusiv verificarea instalării, fundația înregistrând un număr de peste 30 de mii de scaune testate și instalate pe diverse autovehicule; etc.
„Dacă pentru noi alegerea de a ne proteja sau nu viața este o alegere conștientă, adică ne punem sau nu ne punem centura de siguranță în mod conștient, alegerea de a transporta copilul în siguranță nu e alegerea copilului, e tot a noastră. Este doar responsabilitatea noastră, a părinților!” spune Dr. Alice Dona Mitu, fondator al proiectului Fundația Siguranța Auto Copii.
Recomandări pentru o vacanță relaxată de la psih. Anda Păcurar
Prin definiție, vacanțele sunt (sau cel puțin ar trebui să fie) aventură și oportunitate de creștere pentru copil, nu factor de stres, așa cum se întâmplă adesea. Prin urmare, este important ca părinții să mențină o atmosferă plăcută în tot acest proces denumit vacanță, iar dacă simt că e prea mult sau obositor pentru ei, ar putea să își ia o vacanță după vacanță, în loc să-și verse anxietățile asupra copilului, este de părere Anda Păcurar, Psihoterapeut și consultant Școala Siguranței Tedi.

Pentru părinții care spun că micuții lor refuză să stea în scaunul de mașină, îndemnul este la educație prin comportament, nu prin cuvinte. Mașina se pune în mișcare doar în momentul în care toți pasagerii – mici și mari – sunt asigurați, cu centură sau cu scaun auto. La fel, dacă copiii se ceartă, șoferul oprește mașina. Atâta timp cât aplici regulile hotărât, fără nervi, fără țipat, fără amenințări, lucrurile chiar funcționează. Copiii acceptă și urmează regulile mai ușor decât adulții. Important este ca regulile să fie explice, cu cât mai puține cuvinte negative. Un soi de instructaj, fără amenințări, cu un limbaj cât mai curat și sintetic.
Un joc de drum bun în mașină, prin care părinții se pot relaxa și, în egală măsură, conecta cu copiii lor, este acela de a inventa povești. Regula e simplă și distractivă: se pleacă de la un cuvânt/propoziție, după care copilul continuă firul poveștii, apoi iar părintele, și tot așa până (aproape) se ajunge la destinație.
Atunci când vine vorba de reguli în trafic, recomandarea doamnei psihoterapeut Anda Păcurar este de a le oferi copiilor informații pe nivelul lor de înțelegere, jocul fiind un instrument extrem de eficient în acest sens. Nicidecum să apelăm la educație prin șoc sau să mizăm pe amenințări, autoritate, pedepse. Copii au nevoie de încurajare și susținere. Ei învață mult mai ușor unii de la alții, prin intermediul jocurilor de rol, în care au șansa să se simtă implicați și responsabili.
Un exemplu de bune practici, care confirmă că micii școlari sunt deschiși să învețe prin joc și să respecte regulile în trafic, este programul educativ Școala Siguranței Auto adresat elevilor de clasa I. Programul „Școala Siguranței Auto” are drept scop consolidarea informațiilor privind siguranța școlarilor care s-ar putea confrunta cu pericole în drum spre școală, la școală, acasă, în mediul online și în timpul vacanțelor, fiind inițiat și dezvoltat de către compania Maspex Romania prin brandul Tedi și se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și Poliția Română prin Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.
Emisiunea „𝐏𝐚̆𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞, 𝐢̂𝐧𝐜𝐨𝐭𝐫𝐨?” – Vacanța mare, între micile neplăceri și marile bucurii din 13 iunie 2023 poate fi urmărită aici: https://www.facebook.com/forbeskidsromania/videos/817470426763869/
Vizionare plăcută & o vacanță în siguranță vă dorim!
____________
Parteneri strategici: Automobile Bavaria, Carrefour, TEX, TEILOR, ELI Parks, One United Properties, NTT DATA Romania
Apa oficială: Nazzuro Aqua
Parteneri Gold: Siguranta Auto Copii, Școala Siguranței Tedi
Parteneri Silver: Dr. Phyto Romania, Generali România, HiPP România, Educație pentru suflet