Procesul de alaptare este unul foarte sanatos pentru copilul tau. Acesta ofera foarte multe beneficii atat pentru cel mic cat si pentru sanatatea ta.
Alaptarea este o metoda naturala de a hrani copilul și de a-i oferi toți nutrientii necesari pentru o dezvoltare sanatoasa. Este recomandat de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) sa alaptezi copilul pana la varsta de 6 luni si sa continui cu alaptarea acestuia pana la varsta de 2 ani sau mai mult.
Ce trebuie sa stii despre alaptare
Alaptarea are numeroase beneficii pentru copil, cum ar fi:
- Ii ofera acestuia o buna imunitate, datorită anticorpilor din laptele matern
- Ofera un risc mai mic de obezitate, diabet si boli cardiace
- Ofera o mai buna dezvoltare cognitiva si emotionala
- Ofera o mai buna legatura emotionala intre mama si copil
De asemenea, alaptarea poate avea beneficii pentru mama, asa cum ar fi:
- O recuperare mai rapida dupa nastere
- O reducere a riscului de cancer de san si osteoporoza
- Reducere in mod considerabil stresul si anxietatea
- Ofera o mai buna legatura emotionala cu copilul
Exista câteva lucruri de care trebuie sa le tii cont atunci cand alaptezi:
- Asigura-te de fiecare data ca bebelusul este pozitionat corect la san, astfel incat sa cuprinda in gura atat mamelonul cat si areola
- Incearca sa alaptezi la fiecare 2-3 ore, chiar si noaptea
- Incurajeaza copilul sa suga de mai multe ori de la fiecare san pentru a stimula productia de lapte
- Daca ai probleme cu alaptarea, cere ajutorul unui consultant in alaptare sau unui pediatru.
Mici trucuri pentru a avea parte de o alaptare cu succes
In primul rand trebeuie sa ai atat tu cat si bebelusul o pozitie confortabila. Laptele va curge mai usor daca vei fi relaxata iar bebelusul nu se va agita, din contra se va simti confortabil. Contactul piele-pe-piele este important, mai ales la inceput deoarece va ajuta bebelusul sa suga mai eficient si sa nu adoarma la san.
Daca bebelusul nu deschide gura complet pentru a putea sa fie alaptat nu il lasa sa te raneasca. Ii poti apasa maxilarul inferior si ii poti indeparta usor buzele cu degetul astfel incat sa deschida gura mai larg si sa prinda toata areola. Dupa ce bebelusul este positionat la san in mod corect trebuie sa te asiguri ca sanul este sustinut pe toata durata mesei astfel incat greutatea acestuia sa nu apese prea mult pe gura micutului tau.
Atunci cand alaptezi trebuiesa bei minim 2 litri de lichide pe zi
In momentul in care alaptezi trebuie sa te mentii hidratata. Cu cat vei bea mai multa apa cu atat va fi mai bine pentru tine si pentru micutul tau. Consumul de alcool in timp ce alaptezi nu este recomandat deoarece toate substantele pe care le consumi vor ajunge in laptele matern.
Este important sa retii ca fiecare mama si copil sunt diferiti si ca fiecare alaptare poate fi diferita. Unele mame pot avea probleme cu productia de lapte sau cu pozitionarea copilului la san.